Sinä olet oman elämäsi päähenkilö ja kaikki tässä maailmassa tapahtuu sinun näkökulmastasi. Entä jos vaihtaisit perspektiiviä ja eläytyisit siihen, miten joku toinen näkee sinut?
Kokeile kirjoittamalla!
Valitse kertojaksi joku elämäsi varrella kohtaamasi henkilö. Hän voi olla vaikkapa ala-asteen opettajasi, lähikauppasi kassa, yläasteen bestiksesi, ensimmäinen pomosi tai nykyinen johdettavasi. Kertoja voi olla kaukainen, ehkä vain muutaman pysäkinvälin samassa bussissa matkaa taittanut kanssamatkustaja tai hyvin läheinen, vaikkapa oma äitisi.
Ehkä elämäsi sivustaseuraaja on tavannut sinut kauan aikaa sitten, vaikkapa ennen kuin olet edes syntynyt tai ehkä hän on elämäsi sivustaseuraaja tällä hetkellä. Kertoja voi olla todellinen, olemassaoleva henkilö tai yhtä hyvin kuvitteellinen hahmo. Hän on voinut olla sinulle tärkeä tukija tai ihan yhdentekevä henkilö.
Eläydy ensin kertojan näkökulmaan. Voit tehdä jopa pientä googlailua tai muistojesi selailua. Autenttiset kuvat menneestä ajasta auttavat pääsemään oikeaan tunnelmaan ja vaikkapa kertojan LinkedIn-profiilin tarkastelu tai samaa ammattiryhmää edustavasta henkilöstä kirjoitettu lehtiartikkeli inspiroivat tehokkaasti.
Ala kirjoittaa ja kerro, miten sivustaseuraajan ja sinun polkusi kohtaavat.
Käytä seuraavia kysymyksiä apunasi:
- Mitä hän ajattelee sinusta?
- Miten hän kuvailee sinua?
- Mitä hyvää hän näkee sinussa?
- Mitä hän tietää ja mitä hän voi vain arvailla?
- Miten hän suhtautuu sinuun: kateellisesti, arvostaen, myötätuntoisesti tai kummastellen?
- Vai piittaako hän sinusta vähääkään?
Lue esimerkkeinä kirjoittamani tekstit Kätilö ja Opiskelija ruokalassa.
Tehtävän tarkoituksena on laajentaa näkökulmaasi. Sinä et ole maailman napa, eivätkä muut ihmiset tee sinusta välttämättä lainkaan sellaisia tulkintoja kuin kuvittelet. Tämän kirjoitustehtävän avulla voit kehittää myötätuntoista suhtautumista itseesi ja muihin.