Mama-Hellin ja Piiska-Riinan dialogi

Mustavalkoinen valokuva, jossa kaksi lasta on vastakkain ja huutaa toisilleen.

Olemme kehittäneet aiemmissa harjoituksissa myötätuntoisen henkilön sekä kuvanneet sisäistä piiskaajaamme. Minun myötätuntoisen hahmoni nimi on Mama Helli ja sisäinen kriitikkoni on Piiska-Riina

Nyt laitamme heidät dialogiin! 

1. Lue ensin kirjoittamasi kuvaukset hahmoistasi, jotta osaat eläytyä rooleihin. Millaisella tyylillä hahmot puhuvat: murteella, slangilla, kirjakielellä, kiroillen, hienostellen, lapsellisesti vai virallisesti? 

2. Pohdi sitten hetki sitä, mikä on kummankin hahmon tavoite. Mihin he pyrkivät, millä keinoilla ja miten he perustelevat toimintaansa? Miten hahmojen toiminta on ristiriidassa keskenään? Mitä he toivovat sinulle? Mitä he haluavat sanoa toisilleen? Millä argumenteilla he voisivat vakuuttaa toisen puolelleen?

3. Voit kuvitella hahmot johonkin tiettyyn tilanteeseen. Erityisen herkullinen on tilanne, jossa olet itse ollut kahden vaiheilla: pitäisikö sinun kuunnella sisäistä piiskaajaasi vai olla armollinen itseäsi kohtaan?

4. Ala kirjoittaa! Anna hahmojen puheen kuulua pääsi sisällä ja kirjoita repliikit ylös. Saatat yllättyä, mihin hahmot lähtevät keskustelua viemään. Välillä keskustelu voi mennä jankkaamiseksi, mutta älä välitä, vaan jatka kirjoittamista. Pyri viemään dialogi päätepisteeseen, jossa myötätuntoinen henkilö on saanut tahtonsa läpi.

Muutama vinkki dialogin kirjoittamiseen:

– Kirjoita vain henkilön nimi, kaksoispiste ja perään repliikki. Seuraavalle riville toisen hahmon repliikki samaan tyyliin. Jätä kaikki kuvaukset (“hän mumisi/huusi/kirkui/kuiskasi”) pois.

– Pyri siihen, että jokainen repliikki vie keskustelua eteenpäin.

– Jätä pois kaikki täytesanat: no, hmmm, eiku, tai siis, äh jne. 

– Toisen henkilön ei tarvitse vastata siihen, mitä häneltä kysytään, vaan hän voi vain “puhua ohi” eli ajaa omaa agendaansa, näin ihmiset oikeassakin elämässä usein tekevät. (Aihe voi jäädä roikkumaan ja ehkä siihen palataan myöhemmin.)

– Lue kirjoittamasi dialogi ääneen eläytyen yhteen rooliin kerrallaan. Samalla voit poistaa turhat repliikit sekä muokata vielä lisää ytyä tekstiin, jos haluat.

– Älä ole liian kriittinen tekstiäsi kohtaan! Et ole kirjoittamassa elokuvakäsikirjoitusta, vaan kirjoitat vain itseäsi varten, pääasia on että tekstiä syntyy.

Tämän kirjoitusharjoituksen tarkoituksena on tehdä sisäiset hahmosi elävämmäksi ja päästä keskusteluyhteyteen heidän kanssaan. Tavoitteesi on tietenkin, että myötätuntoinen hahmo pääsee niskan päälle ja kriitikon voima alkaa heiketä. Älä huoli, jos tämä ei tapahdu heti ensimmäisen kirjoituskerran aikana. Toisto on valttia, joten harjoitusta kannattaa tehdä useita kertoja. Saat myös arvokasta tietoa niistä dialogeista, joissa piiskaaja on voitolla. Kannattaa tutkailla piiskaajan argumentteja, jotta voit päihittää ne seuraavalla kerralla! 

Toivon, että tämä tehtävä inspiroi sinua lisäämään hyvinvointiasi kirjoittamalla. Kerro kommentilla, miltä kirjoittaminen tuntui! Jos sinulla on oma blogi, Instagram-tili tai muu paikka, johon julkaiset kirjoituksiasi, voit mieluusti lisätä kommenttina linkin siihen.

Lue esimerkkinä kirjoittamani teksti Kamppailusta skumppaan, se avaa hienosti millaisessa tilanteessa päädyin ensimmäisen kerran kirjoittamaan sisäisten hahmojeni dialogia ylös ja millainen vaikutus sillä oli.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *