Masennus on Ankerias

Masennus on väsymystä, saamattomuutta ja passiivisuutta. Toisaalta se on myös ahdistusta, unettomuutta ja pakonomaista suorittamista. Masennus ilmenee jokaisella yksilöllisellä tavalla, eikä ole yhtä oikeaa tapaa olla masentunut. 

Yhteistä masennuksen kokemuksille on se, että masennus tapahtuu pään sisällä, se on abstraktia, eikä sitä voi ulkoisesti mitata tai välttämättä edes havaita. Masennus ei ole haava ihossa tai murtunut jalka, jonka luutumista voi seurata röntgenkuvasta. Välillä masentunut itsekin epäilee, oliko diagnoosi aiheellinen. Siksi masennuksesta on vaikea saada otetta. Sitä on myös vaikea kuvata henkilölle, joka ei ole sitä koskaan kokenut.

Masennusta kuvataan joskus harmaiksi pilviksi, jotka peittävät auringon. Winston Churchill kuvasi masennustaan mustaksi koiraksi, joka seurasi häntä kaikkialle ja tartutti häneen alakuloisuuden. Masennuksen harmaat pilvet ovat toivoton vertauskuva, sillä silloin voimme vain passiivisina odottaa sään kirkastumista. Sen sijaan koiravertaus on paljon toimivampi, sillä koiraa voi kouluttaa, siitä voi pitää huolta ja sen kanssa voi tulla kaveriksi. Masennuksesta ei voi hankkiutua väkisin eroon.

Mikä eläin sinun masennuksesi on?

Missä se asuu?
Onko se sinun ulko- vai sisäpuolellasi?
Miltä se näyttää?
Minkä kokoinen eläin se on?
Miten se liikkuu?
Mitä se syö?
Milloin se syntyi?
Miten eläin reagoi sinun toimintaasi?
Miten sen toiminta vaikuttaa sinuun?
Mikä saa masennuseläimesi kasvamaan ja voimaan hyvin?
Mikä näivettää sitä?
Millaiseksi haluaisit sen kasvattaa tai opettaa? 

Kuvaile masennuseläintäsi kirjoittamalla! Voit myös kirjoittaa sille hoito-ohjeet.

Tehtävän tarkoituksena on auttaa sinua saamaan otetta masennuksestasi. Tekstin avulla voit myös kuvata tuntemuksiasi läheisellesi. Harjoitusta voi käyttää yhtä hyvin ahdistuksen, syömishäiriön, muun mielenterveyden ongelman tai ikävän tunteen käsittelyssä.

Toivon, että tämä tehtävä inspiroi sinua lisäämään hyvinvointiasi kirjoittamalla. Voit kirjoittaa tekstisi vain itsellesi tai julkisesti kommenttina suoraan tähän harjoitukseen. Tai ehkä sinulla on oma blogi, Instagram-tili tai muu paikka, johon julkaiset kirjoituksiasi. Silloin olisi tosi kiva, jos lisäät kommenttina linkin siihen. 

Lue esimerkkitekstejä minun masennuksen ja ahdistuksen hahmostani, Ankeriaasta.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *