Kaikki käy hyvin 

lusikka, johon on juuri tippunut mansikka ja maitoa roiskuu

Eli miten luovuin masennuslääkityksestä, osa 2. (Lue osa 1 täältä.)

Mulle on päivänselvää, että lääkkeen lopetus ei tule vaikuttamaan muhun mitenkään. Se ei ollut merkittävin tekijä toipumisessani, joten miksi sen lopettamisella olisi vaikutusta? Agomelatiini nopeutti mun kehon rauhoittumista ja nyt mun keho on normaali. Mä nukun hyvin ja silloin mun mieli pysyy hyvänä.

Lopetusvaiheen oireet ovat tavallisimmin hankalimmillaan 2–5 vuorokauden kuluttua masennuslääkehoidon lopettamisesta. 

Viikko lopettamisesta ja kaikki on hyvin. Sunnuntaina menen tosi väsyneenä nukkumaan ja tunti myöhemmin säpsähdän hereille. Mulla on kuuma, mun jalat on tulessa, mun on pakko heittää peitto ja sukat pois. Kaikki ikävät ajatukset vyöryy sekavana mun mieleen. 

Älä lopeta lääkitystäsi, ellei lääkärisi ole niin kehottanut, vaikka tuntisitkin vointisi paremmaksi.

Mua sattuu käteen ja lapaan, mä olen ollut liikaa somessa. Pakottava tarve heiluttaa isovarvasta, mitä jos mulle on tullut levottomat jalat, onko se yksi mahdollisista lopettamisoireista? Hirvee vessahätä, vaikka just kävin. Mikä mun kehossa on vikana? 

Oireet kestävät tavallisimmin 1–3 viikkoa, ja vaikka pidempiäkin oireistoja on kuvattu, yli viikon kestoisia oireita on potilaista vähemmistöllä.

Käyn vessassa, tekis mieli laittaa jalat kylmään veteen. Kaikki lihakset on ihan kireänä, yritän venytellä. Menen takaisin sänkyyn ja huolimylly alkaa pahempana. 

Masennuksen uusiutumisvaiheen oireet alkavat kehittyä yleensä vasta myöhemmin, 1–2 viikon kuluttua lääkityksen lopettamisesta ja ne lisääntyvät ajan kuluessa, kun taas lopetusvaiheen oireet lievittyvät ja väistyvät lopulta kokonaan. 

Herätän Aleksin. Se sanoo apaattisena että ei ole mitään hätää ja mä voin rauhoittua. Mitä jos mulla on joku sairaskohtaus ja se ei tee mitään? En saa kunnolla henkeä. En pysty olemaan paikallani. 

Lääkehoidon lopettamiseen liittyviä oireita ovat huimaus, tunnottomuus, unihäiriöt, kiihtyneisyys tai ahdistuneisuus, päänsärky, pahoinvointi, oksentelu ja vapina. 

Mä en halua olla ihminen, joka saa ahdistuskohtauksen yöllä ja herättää miehensä.

Sillä on tärkee viikko ja sen on saatava nukuttua. Mä vaan pyörin nihkeissä lakanoissa. Mä en oo mitään, mä en oo käynyt töissä vuoteen. Muutaman kurssin oon opiskellut. Oonks mä eläny jo vuoden mun miehen siivellä? 

Aleksi ei ota mua tosissaan, se haluis vaan nukkua. Alkaa itkettää. Miks se ei tilannut sitä CBD-öljyä?  Mä käsken sen tukea mua ja ottaa tilanne haltuunsa. Se ottaa mua kädestä. Mä käsken sen käskeä mua rauhoittumaan. 

Tällaiset vaikutukset ovat tavallisesti lieviä tai kohtalaisia ja häviävät muutaman päivän kuluessa itsestään.

Se alkaa laskea mulle tahtia hengittämiseen. Pakotan hengityksen sen tahtiin ja huomaan, kuinka koko keho rauhoittuu välitttömästi. 

Oireet väistyvät useimmiten 1–3 viikossa itsekseen, mutta vaikeimpia oireita voidaan hoitaa aloittamalla masennuslääkehoito uudelleen.

Hengitän muutamia kertoja rauhallisesti. Rauhoitun. Katson kellosta, leposyke 46. Mä olen rauhallinen. Mä pystyn nukahtamaan. 

Herään kuudelta ja alan heti huolehtia asioista, mutta toisaalta nukuin yhtäjaksoisesti lähes seitsemän tuntia. 

On myös esitetty, että lääkehoito tulisi aloittaa uudelleen vasta, jos oireet kestävät yli kolme viikkoa, jolloin todennäköisesti kyseessä on relapsi.

Seuraavat viikot olen kiireinen opiskelun ja muuttojärjestelyiden kanssa. Eräänä päivänä havahdun laskemaan, että masennuslääkityksen lopettamisesta on jo yli kolme viikkoa. Tuo yöllinen ahdistuskohtaus jää viimeiseksi. Oloni on hyvä. 

Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.

(Kursiivilla olevat kohdat ovat löytyneet internetin syövereistä epätoivoisen googlauksen tuloksena.)

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *