Tajunnanvirtaa

Kirahvi ajaa autolla tiellä, joka loppuu leijuvan saaren reunaan. Norsu ohjaa liikennettä.

Ota kynä ja paperia. Laita silmäsi kiinni ja hengitä syvään sisään ja ulos. Ala kirjoittaa. Mitä ikinä mieleesi tulee, laita se paperille. Älä välitä kielioppisäännöistä tai kirjoitusvirheistä äläkä korjaa tekstiäsi. Kirjoita niin nopeasti kuin pystyt. Annan ajatustesi virrata rehellisesti ja sensuroimatta paperille. 

Jos mieleesi tulee kysymys, kirjoita se ja vastaa siihen. Kirjoita mikä sinua pelottaa, mitä et halua tapahtuvan, mikä sinua ahdistaa, mitä sinun kuuluisi saada tai mikä on kiellettyä.

Jos mieleesi ei tule mitään, kirjoita se. Miksi mieleesi ei tule mitään? Onko se tosiaan ihan tyhjä, vai yritätkö vain estää jonkin ajatuksen tulemisen tajuntaasi? Mitä et haluaisi ajatella? 

Jos mieleesi tulee niin paljon ajatuksia, että kätesi ei pysy perässä, kirjoita ajatus ylös yhdellä avainsanalla ja kirjoita sitten jokainen ajatus yksi kerrallaan tarkemmin ylös. 

Jos ajatuksesi tuntuvat väärältä, tyhmältä, nololta tai häpeälliseltä, hyvä! Jatka kirjoittamista, alat päästä syvimpien ajatustesi alkulähteille.

Ehkä mieleesi tulee hassuja ajatuksia ja kummallisia kuvitelmia. Loistavaa! Kirjoita ne ylös ja anna niiden viedä mukanaan. Mitä muuta vielä voisi tapahtua?

Lopuksi voit lukea kirjoittamasi tekstin läpi ja jättää sen alitajuntaasi. Teksti on vain itseäsi varten, sinun ei tarvitse ikinä näyttää sitä kenellekään. Halutessasi voit vaikka tuhota paperin lopuksi, jos pelkäät, että joku muu saattaisi muuten lukea sen.

Tämän kirjoitusharjoituksen voi tehdä myös tietokoneella, mutta se toimii paremmin kynällä ja paperilla, sillä silloin saat suoremman yhteyden ajatuksiisi, etkä voi niin helposti jumiutua editoimaan tekstiäsi. 

Lopputuloksen kuuluu olla rujo ja epätäydellinen. Tarkoituksena on saada ajatuksesi itsellesi näkyviksi, päästä kiinni syvimpiin uskomuksiisi ja saada ne ulos pääsi sisältä.

Jos haluat lukea miten minä annoin ajatusteni virrata vapaasti paperille ja päädyin Työväenopiston kirjoituskurssista sukeltamaan mutaan, niin lue teksti Tajunnanvirtaa ja katastrofiajatuksia.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *