Kaksi kommentaattoria

Aiemmin julkaisemissani kirjoitusharjoituksissa olemme kehittäneet myötätuntoisen henkilön, Mama Hellin sekä kuvailleet sisäistä kriitikkoa, Piiska-Riinaa

Nyt hyödynnetään näitä hahmoja tässä kaksiosaisessa harjoituksessa!

Vaihe 1: Arkipäivä Piiska-Riinan kommentoimana

Sisäisen kriitikon ääni jäpättää usein aivan jatkuvasti taustalla. Toisinaan sen olemassaoloa ei huomaa, mutta silti sen typerät kommentit vaikuttavat omaan toimintaan. Anna sisäisen kriitikon nyt päästä ääneen omassa tekstissäsi. 

Kirjoita teksti, jossa kerrot arkipäiväisesti omasta toiminnastasi tai tällä hetkellä päässäsi liikkuvista ajatuksistasi. Kerro vaikka eilisestä päivästäsi tai viimeisestä kauppareissusstasi. Erityisen hyvin kuvattavaksi sopii tilanne, jossa olet kokenut riittämättömyyden tunnetta tai itsekriittisyyttä. Aina kun huomaat, että mieleesi tulee kommentti, joka on kuin suoraan sisäisen kriitikkosi suusta, kirjoita se tekstiin kursiivilla tai ISOILLA KIRJAIMILLA. Kriitikko saa käyttää törkeää kieltä, rumia haukkumasanoja ja kiroilla. 

Voit lukea esimerkiksi kirjoittamani tekstin Musta tulee isona, Käärme paratiisissa tai Mä en jaksa enää.

Vaihe 2: Mama Helli muokkaa tekstin

Asetu sitten kehittelemäsi myötätuntoisen henkilön rooliin ja lue äsken kirjoittamasi teksti läpi. Kun vastaan tulee sisäisen kriitikon kommentti, pyyhi se pois ja kirjoita tilalle jotakin lempeämpää. Jotakin kannustavaa, joka sopii myötätuntoisen henkilösi suuhun ja jonka sinä oikeasti tilanteessa haluaisit kuulla. Voit kyseenalaistaa alkuperäisen tekstin uskomuksia, kysymyksen muodossa ehdottaa jotakin uutta tilalle tai antaa neuvon. Ole ratkaisukeskeinen ja kiinnitä huomiota positiiviseen.

Lue esimerkiksi tekstin ”Mä en jaksa enää.” muokattu versio: Entä jos lepäisit?

Tämän kirjoitusharjoituksen tarkoituksena on auttaa tiedostamaan, että päähäsi tupsahtavat kriittiset ajatukset ovat ensinnäkin erillisiä sinusta itsestäsi ja toisekseen typeriä ja turhia. Muokkauskierros auttaa sinua havaitsemaan, että voit tulkita tilanteet kriittisyyden sijaan myötätuntoisesti. Tämä kirjoitusharjoitus vähentää itsekriittisyyttäsi sekä ylisuorittamista ja lisää itsemyötätuntoasi.

2 kommenttia

  1. Olipa mainio harjoitus. Voisin kokeilla jonain oikein pahana päivänä😀

    1. Kiitos Marjaana palautteestasi. Kannattaa ehdottomasti kokeilla – vaikutus voi olla yllättävän suuri!

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: